Contoh perbualan bahasa Jepun (Siri 2)

Mina-san (you all semua)

Jumpa lagi kita di siri kedua perbualan bahasa Jepun. Perbualan kali ini melibatkan perbualan di antara 2 orang kawan berkenaan makanan (makan di mana, pukul berapa pergi ke restoran dan jenis makanan).

<< klik di sini untuk ‘3 kaedah utama memahirkan bahasa Jepun anda’ >>

A : B-san, asa-gohan wo tabe-mashita ka (B-san dah makan pagi ke?)

B : ie, mada tabe-masen deshita (belum lagi)

A : furansu resutoran de asa-gohan wo tabe-mashou ka (jom pergi makan pagi di restoran Perancis)

B : furansu resutoran wa takai desu. Iki-ta-ku wa ari-masen (restoran Perancis mahal. Tak nak pergilah)

A : doitsu resutoran wa ikaga desu ka (macam mana pula dengan restoran German?)

B : doitsu resutoran mo taka-i desu (restoran German pun mahal juga)

A : dewa, doko ni iki-tai desu (kalau macam tu, nak pergi ke mana?)

B : nihon resutoran ni iki-tai desu (nak pergi ke restoran Jepun)

A : naze nihon resutoran ni iki-tai desu ka (kenapa nak pergi ke restoran Jepun?)

B : tenpura to sushi wa oishii desu (tenpura dan sushi sedap)

A : nan ji ni iki-masu ka (pukul berapa nak pergi?)

B : jyuu ji wa ikaga desu ka (macam mana kalau pukul sepuluh?)

A : sore wa ii kangae desu ne (itu idea yang bagus)

<< klik di sini untuk ‘mana lebih baik? belajar bahasa Jepun dalam kelas atau secara online?’ >>

Terima kasih kerana sudi belajar dengan saya melalui siri perbualan bahasa Jepun ini. Jumpa lagi di masa akan datang.

Tak lupa juga kepada sesiapa yang ingin belajar bahasa Jepun secara lebih mendalam dan bersistem bersama saya, sila layari laman utama website ini di << KLIK SINI >>

– Azlan Sensei –

About the author: Azlan Sensei - Bahasa Jepun Professional

I am helping working adults learning Japanese Language even though they might be thinking that it's already too late for them to learn this beautiful language