Kisah Inspirasi Untuk Anda Belajar Bahasa Jepun

Setakat ini, banyak students kelas saya yang telah habis belajar dan ada yang akan sambung belajar ke level yang seterusnya bersama saya juga.
Yang paling memberi kesan kepada saya ialah especially untuk students ‘beginner level’ yang di mana daripada ‘zero knowledge’ bahasa Jepun, tapi sekarang sudah boleh membuat beberapa ayat untuk percakapan.
Memang tidak dinafikan, masih jauh perjalanan mereka untuk menjadi ‘fluent’ seperti saya, namun halangan pertama mereka sudah lepas. Mungkin anda semua terfikir yang halangan pertama tersebut ialah membuat keputusan untuk belajar bahasa Jepun, tetapi bagi saya itu bukanlah yang utama.
Halangan utama sebenar untuk sesiapa yang belum start belajar bahasa Jepun ialah ‘mindset’ dalam diri mereka supaya jangan belajar walaupun dalam diri mereka sendiri ada keinginan untuk start belajar.
Sebagai contoh jika mereka terfikir untuk start belajar, akan ada beberapa ‘mindset’ dalam diri seperti;
 
‘alaa, buang masa je’
‘baik guna duit tu untuk enjoy’
‘masa tu baik pergi shopping mall, boleh jalan-jalan’
‘aku dah dewasa, boleh lagi ke belajar bahasa Jepun ni’
 
The fact is, untuk mendapatkan sesuatu, anda perlu korbankan sesuatu. Dan anda tidak akan pernah rugi kalau anda belajar sesuatu knowlege.
.
Dengan membelajari bahasa Jepun, setidak-tidaknya ia akan melatih anda supaya berfikir berterusan dan akan membuka pemikiran anda untuk megetahui keunikan bahasa dan budaya Jepun.
.
Saya yang pernah menetap di Jepun selama 10 tahun memang banyak mengetahui tentang selok belok bahasa dan budaya orang Jepun ni.
.
Ada banyak kebaikan yang kita sebagai orang Malaysia boleh ambil pengajaran daripada negara matahari terbit ni, dan tak kurang juga beberapa perkara yang memang tidak sesuai langsung dengan budaya kita.
.
Dan jika ada di antara anda yang terasa sudah terlambat untuk belajar bahasa Jepun, di sini saya ada pesanan.
.
Saya sendiri pun start belajar bahasa Jepun selepas habis SPM, dan boleh menjadi fluent juga walaupun ramai rakan seperjuangan saya yang memang ada pengalaman belajar bahasa Jepun.
.
Dan sebenarnya, saya boleh katakan yang saya ini di antara top students yang fasih berbahasa Jepun jika dibandingkan dengan students lain.
.
Kenapa?
.
Sebab saya pastikan yang ‘once saya dah start belajar, saya akan berterusan belajar tanpa stop’ sehingga ke hari ini.
.
Kesimpulannya, anak kunci kejayaan ialah
‘THE COURAGE TO LEARN AND NEVER STOP LEARNING’
.
Untuk pengetahuan anda saya memang ada conduct kelas bahasa Jepun. Kelas yang saya jalankan sekarang ini lebih ditumpukan untuk pelajar dewasa, especially untuk mereka yang sedang bekerja. Sebabnya saya pernah melalui zaman tersebut dan saya tahu kebanyakan mereka yang bekerja ini memang busy dengan komitment yang lain. So saya buat silibus dan modul especially untuk ‘working people’ supaya lebih ‘friendly’ untuk mereka.
Sila contact saya melalui website www.azlansensei.com untuk pertanyaan dan pendaftaran. Ada online form di dalam website jika anda berminat untuk join kelas ini (samaada kelas biasa atau kelas online).
 
Lastly, ada satu soalan daripada saya, dan saya mahukan anda untuk berikan jawapannya :
ANDA DAH READY UNTUK ‘TERER’ BAHASA JEPUN ???
 
Sila kongsikan message ini untuk kebaikan bersama
 
AZLAN SENSEI – Japanese Language Professional

About the author: Azlan Sensei - Japanese Language Professional

I am helping working adults learning Japanese Language even though they might be thinking that it's already too late for them to learn this beautiful language